""
Oriëntatie op leiderschap
Ben je een leraar en wil je verkennen of je door wil groeien naar een leidinggevende functie in het onderwijs, dan is de oriëntatie op leiderschap iets voor jou. Tijdens deze opleiding maak je kennis met de belangrijkste aspecten van leidinggeven in het onderwijs, krijgen je zicht op welke kwaliteiten nodig zijn voor een functie als leidinggevende en krijg je inzicht in je eigen (potentiële) leiderschapscapaciteiten. Leiderschap in het onderwijs: Wat is het? Zou ik het kunnen? Wil ik het?
Marijke Nederkoorn-Bajema (MEd)
Marijke werkt als kernopleider en is samen met Robert Mentink een van de oprichters van de Thomas More Leiderschapsacademie.
Oriëntatie op leiderschap
Woensdagen
5 Dagen
Heb je een vraag?
Open link naar Marijke Nederkoorn-Bajema (MEd)Oriëntatie op leiderschap
In het kort
In vijf opleidingsdagen (woensdagen van 14.00 – 19.00 uur) wordt met behulp van verschillende werkvormen gewerkt aan kennis, reflectie, inzichten en vaardigheden ten aanzien van het leidinggeven. Dit gebeurt vanuit een voortdurende pendel tussen theorie en praktijk.
Algemene informatie
In vijf opleidingsdagen (woensdagen van 14.00 – 19.00 uur) wordt met behulp van verschillende werkvormen gewerkt aan kennis, reflectie, inzichten en vaardigheden ten aanzien van het leidinggeven. Dit gebeurt vanuit een voortdurende pendel tussen theorie en praktijk.
In het programma staan de volgende leerlijnen centraal:
Leidinggeven aan onderwijsontwikkeling en persoonlijk leiderschap
Over visies op leren en ontwikkelen en de invloed van de omgeving van de school.
Over persoonlijk leiderschap: Wat neem ik, onder andere vanuit mijn biografisch perspectief, mee in mijn leiderschap? Communiceren vanuit de positie van leidinggevende.
Managen van de onderwijsorganisatie
Over het inrichten van de schoolorganisatie en het sturen in cultuur.
Leidinggeven aan professionals en onderzoeksmatig leiderschap
Over de professionele leergemeenschap en de geheimen van teams.
Over het verschil tussen vragen en antwoorden en het verschil tussen feiten en veronderstellingen.
Studiebelasting
Tijdens de oriëntatie houden deelnemers een portfolio bij met opgedane ervaringen, kennis en inzichten en korte praktijkopdrachten. In een eindpresentatie worden kennis en inzichten gepresenteerd en geven deelnemers onderbouwd antwoord op de vraag: ‘Leiderschap, zou ik het kunnen en wil ik het?’
Aan het einde van de oriëntatie kan aan de opleider advies (loopbaan en/of scholing) worden gevraagd.De totale studiebelasting bedraagt 140 uren (5 ECTS): vijf bijeenkomsten, korte praktijkopdrachten en voorbereiding van de bijeenkomsten, waaronder het lezen van literatuur.
Praktische informatie
Het programma bestaat uit vijf bijeenkomsten op woensdag van 14.00 – 19.00 uur (inclusief maaltijd). De bijeenkomsten vinden plaats op de Thomas More Hogeschool in Rotterdam.
Kosten
Kosten opleiding: € 1.950,–
Bijkomende kosten: voor aanschaf literatuur € 100,–
Data opleiding
7 februari 2024
6 maart 2024
27 maart 2024
17 april 2024
15 mei 2024
Marijke Nederkoorn-Bajema (MEd)
kernopleiderMeld je aan voor de open dag
Benieuwd naar jouw reis tot leerkracht bij onze pabo? Ontdek het zelf tijdens de volgende open dag. Onze hogeschool is dan een speelveld van experiences, voorlichtingen, een pabo markt en nog veel meer. Je vindt ons op 300 meter van Rotterdam Centraal Station. Voel je welkom en meld je aan!